HaikuJam - aplicaţie de scris poezii împreună cu alte persoane

sâmbătă, septembrie 26, 2015 0 Comments A+ a-

         HaikuJam este o aplicaţie de scris poezii haiku împreună cu alţi utilizatori. Despre haiku ştiam doar că este un tip de poezie cu anumite reguli, şi nimic mai mult. Probabil că nici unii dintre voi nu ştiţi ce este, aşa că vă spun eu. Conform wikipedia, haiku este un gen de poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză, (limba japoneză fiind o limbă silabică), alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 "versuri" formate din 5, 7, 5 silabe. Fiind preluată în mai multe limbi, acest tip de poezie şi-a pierdut din înţeles, deoarece în japoneză versurile au aceeaşi lungime, iar în celelalte diferă. La început aceasta conţinea un element al anotimpului în care a fost scrisă, dar acum se poate scrie haiku despre orice. Poeziile haiku exprimă sentimente, idei, stări, folosindu-se cât mai puţine cuvinte.

         În HaikuJam fiecare persoană scrie un vers. Cine scrie primul vers, pune şi titlul poezie. Opţional, se poate adăuga o imagine care să reprezinte poezia, sau pe baza căreia poezia va fi scrisă. Se mai pot face colaje de trei imagini. Poeziile nu se încadrează în numărul de silabe. Fiecare scrie ce simte. Unele poezii nu ies cum ţi-ai dori. Unele sunt absolut geniale; altele mai puţin.

         Este o aplicaţie mai puţin cunoscută. Am început deja să cunosc o mare parte din utilizatori, după poza de profil. Am întâlnit şi două persoane din România. E o aplicaţie frumoasă. Iar cei care o folosesc sunt iubitori de frumos, de cuvinte, de artă. E o comunitate mică, dar interesantă.
*Aplicaţia se poate găsi atât în Google Play, cât şi App Store.

Câteva din creaţiile mele:

 

Colaje foto:

Creaţiile altora:


Ce credeţi despre aplicaţie? Dar despre poezii? Le-am ales pe cele care mi-au plăcut mai mult. Cele în care mă regăsesc şi cele care sunt pozitive, cât şi unele mai amuzante. Care sunt preferatele voastre? ^.^