Şcoala nu e biserică

marți, septembrie 22, 2015 0 Comments A+ a-

        Azi, la ora de religie, profesoara ne-a zis să mergem la biserică. N-am mers. Profesoara că de ce nu merg şi altele. Am stat în clasă. Alţii erau plecaţi prin baruri, pub-uri..
        În pauza de după ora următoare, a venit diriginta în clasă să se ia de noi că de ce nu am mers la biserică. ''Să vă bage Dumnezău minţile în cap'' zice. Eu râdeam cu un coleg în spatele clasei. Întreabă de alţi colegi pe unde sunt. Şi mă întreabă dacă am fost la biserică. I-am zis ''nu''. De acolo a început ''scandalul''. ''mireasă Nicoleta..'' Că să fac ce fac toţi; şi cum de am putut eu să stau în clasă în timp ce restul erau la biserică. Zice că de ce m-au trimis părinţii la şcoală, şi că şcoala nu mai e obligatorie. Eu eram foarte zen, pe ea parcă o şi vedeam scoţând fum pe urechi. Îi zic ''am venit la şcoală, nu la biserică''. Asta a enervat-o şi mai tare. Eu la fel de calmă. Zice că de ce m-a trimis mama la şcoală. Am zis ceva. Ea zice că nu o învăţ eu pe ea etimologia cuvântului ''a trimite''. [aş avea multe să o învăţ, cum ar fi respectul şi altele, dar fie] Am mai zis câte ceva, pe un ton calm. Îmi zice să nu mai comentez. Eu vorbeam civilizat, ea mai că urla. Cu unii n-ai ce să discuţi, nici nu le poţi oferi argumente, doar au un statut superior ţie.. Am lăsat-o mai moale. Cu proştii nu te poţi pune. După ce a terminat cu mine. S-a luat de o altă colegă, de altă religie, care face cu alt profesor. I-a zis că de ce nu a mers şi ea la biserică. Degeaba încerca ea să-i explice că n-avea cum să plece de la oră, şi că e altă religie şi altele. La care diriginta ''trebuia să mergi, să ceri voie de la profesor, să mergi la biserică, să-ţi vie mintea la cap. ce dacă eşti de altă religie, du-te la biserică. eu merg la biserică, de oricare, nu contează''. Colega a renunţat, n-avea ce-i face. Că tot a zis de ''minte în cap'' şi că merge la biserică... ea de ce nu are?!

        Acasă i-am zis mamei ce s-a întâmplat. A început să râdă. Apoi a urmat o lungă discuţie pe tema religiei. Nu mă poate obliga să merg la biserică, nici măcar la oră. Anul ăsta nu am semnat nimic cum că sunt de acord cu asta. Orele de religie îs oarecum faine, că ne zice poveşti.. Dacă o să mi se facă încă un reproş, o să-i zic mamei să vină la şcoală. Ea a fost prima cu ideea, oricum.

       Până acum, orele de religie au fost în regulă. Mai făceam câte-un powerpoint, mai un test cu opinia noastră; dar eu trebuia să rescriu, pentru că nu era ce trebuie sau că limbajul meu era nepotrivit. Ce are cuvântul ''chestii''?.. Chestia asta cu biserica a umplut paharul. Chiar nu înţeleg de ce trebuie să mergi la biserică ca să te rogi. Doar într-o biserică am simţit o energie, sau harul duhului sfânt, dacă vreţi să-i spuneţi aşa. Mănăstirile au ceva aparte. Sunt altfel. De exemplu, Prislop. Nicăieri nu m-am simţit la fel de bine ca acolo; e o energie aşa pozitivă. Din câte am înţeles eu în toate locurile sfinte e prezenţa lui Dumnezeu, în unele mai mult, în altele mai puţin.
        În fine, am deviat de la subiect. Ce voiam să zic e că acest fel de a face religie ar trebui scos din şcoli. Alături de unii profesori, schimbarea sistemului şi altele care nu o să se schimbe prea curând.