Cum să (nu) înveți pentru teze

sâmbătă, mai 21, 2016 2 Comments A+ a-

Ieri am dat ultima teză din semestrul ăsta, cea la mate. Și chiar dacă era destul de simplu, m-am tot încurcat la calcule, că mă simțeam groaznic. După teză am plecat acasă. Și nu știu cum de nu m-am lovit de nimic pe drum, că mergeam mai ceva decât dacă aș fi fost beată. Aș fi vrut să scriu pe blog ieri, sau doar să scriu, că nu am mai făcut-o de mult, dar nu puteam.

Nu m-am prea "omorât" cu învățatul în tot acest timp. E chiar greu să înveți ceva când nu ai niciun pic de chef sau când n-ai învățat nimic tot semestrul, și nici pe la unele ore n-ai prea fost.

Cum ar trebui să înveți? Iei cartea/caietul, citești și înveți. simplu ca bună ziua. Prea simplu. Mult prea simplu. Atât de simplu încât devine complicat. Și oricum, cui îi plac lucrurile simple? Mie nu. De-asta aleg întotdeauna calea 'grea'.

Și așa învăț eu. Să nu faceți ca mine.

Deschid 3-4 caiete pe birou și cam tot atâtea cărți. Împrăștii o mulțime de pixuri, carioci, creioane, pe același birou. Să pară că învăț din greu, dacă intră cineva în cameră. Pornesc calculatorul, să caut anumite informații pe net ca să învăț din mai multe surse și din atâta citit să-mi rămână ceva în cap. Intru pe blogger, să citesc ce-au scris alți bloggeri mai serioși decât mine, care nu-și neglijează cititorii. După care mai verific și restul de rețele sociale. Caut muzică pe youtube. Muzica mă ajută să învăț. Nu găsesc nimic fără versuri care să-mi placă, așa că ascult versurile, și le fac o analiză pe text, în mintea mea, desigur. Îmi amintesc de caiet și că ar trebui să citesc. Citesc două rânduri, mă apuc să subliniez titlurile, subtitlurile, lucrurile importante, că am uitat să fac asta, necitind deloc acea lecție. Nu pot învăța dacă nu e tot caietul un curcubeu de culori. Se termină playlist-ul. Trebuie să caut altceva, nu mai suport acel bumți-bumți care sună tot la fel. Mă resemnez, totuși, că pe altceva nu pot învăța. Ar mai fi acele piese electro, calme, dar alea mă adorm, dar nu la fel de mult ca lecțiile din caiet. Nici nu îmi dau seama cum trece vremea, până când mă cheamă mama la masă, fiind seară. După care, mă pun în pat și încep să citesc. Mi se închid ochii, ațipesc. Mă trezesc. Mai citesc două rânduri, adorm iar zece minute. Mă trezesc iar, mai citesc puțin. Și tot așa, până aud alarma sunând. E cinci jumate dimineața. De ce sună alarma la ora asta? Aa, da. Să mă trezesc să învăț că ieri nu am prea putut din varii motive. Acum îmi amintesc.

Ar mai fi multe lucruri pe care le fac atunci când învăț, dar astea, în mare parte, le fac de obicei. Nu știu ce aș putea face să fiu mai organizată când vine vorba de învățatul pentru școală.

O să revin altă dată, cândva, cu mici sfaturi care să vă ajute să învățați și să rețineți informația mai bine. Unele sunt scrise mai sus, cum ar fi muzica și scrisul colorat. Pe mine mă ajută, cât de cât.


2 comentarii

Write comentarii
22 mai 2016, 18:42 delete

Hello!
Tin minte cand eram si eu cu tezele, vai de ele. Nici nu vreau sa ma gandesc. Am urat matematica si oricare alta materia groaznic de mult, am urat profesorii si toate aberatiile scrise in carti/caiet.
Am invatat pentru ca am fost obligata, ca sa trec clasa, sa scap mai repede de tot si acum uite sunt la o facultate destul de buna. Nimeni nu ma intreaba de Ion, Morometii, ecuatii de gradul doi, pentru ca nu asta este domeniul meu. Insa, sunt bucuroasa ca stiu despre ce e vorba si as putea oricand sa comentez pe seama asta cu alti oameni. Informatia iti largeste orizontul chiar daca tu ca si mine o consideri plictisitoare si etc (in afara de mate, aia e chiar o aberatie mare).
Succes in continuare si stai linistita, ce e mai greu urmeaza.

Reply
avatar
Nicoleta Vlad
AUTHOR
22 mai 2016, 22:15 delete

Mie îmi place matematica :)
Problema mea e româna și toate acele cărți groaznice care nu mi-au adus nimic altceva în afară de nervi. N-am învățat nimic, doar ce am reținut din clasă. Și citit fiecare lecție înainte de teză. La fel am făcut și la simulare și am luat o notă destul de bună.
Înțeleg ca e vorba de informație,dar prefer sa o iau din alte surse. Nu îmi place modul în care este predata vreo materie sau nici materia în sine. Dar învăț pe cont propriu despre ce mă interesează.
Și trebuie sa învăț pentru bac dar nu vreau sa învăț acele comentarii. Și nu știu unde vreau sa merg adică dacă o sa dau sau nu admitere. După cum spuneam doar cu romana nu mă înțeleg. :))

Toată lumea zice ca o sa fie mai greu. Mai ales în sesiune. Deja începe sa mi fie puțin teama de ce va urma.

Reply
avatar