Săptămâna porților deschise la Palatul Cultural Blaj

duminică, iunie 05, 2016 2 Comments A+ a-

Zilele trecute, respectiv de marți, 31 mai, până vineri, 3 iunie, a avut loc săptămâna porților deschise la Palatul Cultural Blaj, eveniment ce a avut loc între orele 12:00 și 18:00. Eu am reușit să ajung miercuri pe la 14, după școală. Deoarece mi-a plăcut ce-am văzut, am revenit și vineri, pe la 12.

Prima dată am fost cu vărul meu, și cel mai mult ne-au plăcut amândurora pereții de cărămidă. Tot fredonam pe-acolo ”cărămidă. cărămidă. e distractiv.” (Phineas&Ferb). La fel și vineri, când am fost cu o colegă și cu o prietenă, tot cărămida era în centrul atenției. Ghizii au fost foarte de treabă și ne-au oferit un răspuns la toate întrebările serioase sau mai puțin serioase pe care le-am avut. Astfel se pare că s-a ales ca pereții să fie lăsați așa, pentru a rămâne în amintirea generațiilor viitoare incendiul care a avut loc în 1995. Incendiu care a izbucnit din cauza înfundării unui horn. De asemenea, și datorită aspectului. Tinerii preferă pereții de cărămidă, pe când persoanele mai în vârstă nu. O doamnă ghid foarte drăguță a zis că i s-au spus multe lucruri în legătură cu tencuiala, unele chiar la mișto. N-ai ce să le faci, e chestie de design, nu toți se pricep la așa ceva.

Renovarea Palatului Cultural a durat trei ani, costurile fiind foarte mari. Cineva a întrebat asta, iar unul din ghizi i-a răspuns zicând că ”nu e niciun secret”, dar eu cu mintea mea scurtă, am cam uitat cât. O să fie montate și cele mai noi echipamente audio și de lumini. Era ghidul de la scenă care tot deschidea cortina și o închidea, începuse să râdă când l-am întrebat dacă nu se strică telecomanda la cât s-a tot jucat în ultimele zile. Se pare că nu. Apoi ne-a mai spus despre incendiu și alte lucruri despre clădire, când niște țigani-țărani persoane au intrat ascultând manele, cu cafele, vorbind cât se poate de tare. I-a rugat frumos să iasă afară până termină de băut, dar cam degeaba, apoi și mai frumos le-a mai zis de vreo câteva ori până când s-au resemnat și au plecat. L-am întrebat cum de nu s-a enervat, răspunsul său fiind acela că reprezintă Blajul, și trebuie să aibă un comportament adecvat chiar dacă are de a face cu multă nesimțire. Apoi am discutat despre cultură și alte asemenea lucruri în România și prin alte părți. De fapt a avut mai mult un monolog, iar noi ascultam cu atenție.
Felicitări ghizilor foarte bine informați, pentru tot ceea ce ne-au spus sau arătat, care au făcut această vizită mult mai frumoasă. :)

Inaugurarea oficială va avea loc în luna septembrie, la împlinirea a 80 de ani de la prima inaugurare în anul 1936. Acest eveniment a avut loc în prezența regelui Carol al doilea, iar la inaugurarea din toamnă se dorește a fi adusă și familia regală. În incinta Palatului au avut loc toate evenimentele importante din perioada interbelică, apoi a fost pe rând muzeu, bibliotecă, centru de radioficare, precum și cinematograf. Îmi povestea tata cum chiulea de la ore ca să meargă la film, acum o să am și eu ocazia să fac asta. ;) Pe lângă cinema Palatul Cultural o să mai găzduiască și spectacole de teatru, musical, operă, operetă, lansări de carte, expoziții și tot ceea ce înseamnă eveniment cultural.

Abia aștept deschiderea oficială, mai ales că au spus că în următoarele două săptămâni de la inaugurare o să aibă loc o mulțime de evenimente. Eu zic de pe acum prezent. Asta pentru că vreau să revăd clădirea, și presimt că o să petrec ceva timp pe acolo. Spuneți și voi că nu e foarte fain Palatul Cultural din Blaj. :3

Fotografiile sunt realizate de Nicu Goga, și le-am luat de pe pagina de facebook a Radio Blaj.2 comentarii

Write comentarii
Madeline
AUTHOR
18 iulie 2017, 18:29 delete

Vai, vai, vai ce frumos!
Ca viitor arhitect ma bucura cand vad monumente de genul acesta restaurate cu bun gust. Peretii imi plac nespus de mult!

Mi-am facut un nou blog legat de viata in general, daca vrei sa arunci un ochi si pe acolo as fi tare fericita. Voi posta si despre calatorii, voi pune poze, va fi ceva mai interactiv,

Te pup si iti doresc o saptamana exceptionala!
https://medeeaslife.wordpress.com/

Reply
avatar
Nicoleta Vlad
AUTHOR
1 august 2017, 22:28 delete

Este foarte frumos restaurat, într-adevăr. Poate într-o zi o să ai ocazia să îl și vezi; e mult mai frumos decât în poze. ;)

Arunc acum un ochi pe el, ambii chiar. Îmi place mult design-ul, se observă minimalismul specific arhitecților. :)

Îmi cer scuze că răspund cu atâta întârziere. Îți doresc și eu la fel o săptămână minunată! ^_^

Reply
avatar